Chlebowa Chata przybliży nam życie naszych przodków. Zapozna nas z podstawowymi zbożami, z ich zastosowaniem, dowiemy się jak powstaje masło i twaróg oraz jak pozyskuje się miód. W praktyce nauczymy się jak mieli się zboże na żarnach, własnoręcznie uformujemy chleb i wypieczemy. Dla urozmaicenia, w programie jest zabawa na starych traktorach, wozach i maszynach, jest to w pełni bezpieczne. Na zakończenie degustacja jedzonka z dodatkami masła, miodu, smalcu z ziołami własnej produkcji.
Wersja Standard:
Teoria:
– przybliżenie życia naszych przodków
– zapoznanie z podstawowymi zbożami i ich zastosowaniem
– prezentacja maszyn dawniej wykorzystywanych przy uprawie i obróbce ziarna – droga „od ziarenka do bochenka”
– omawianie procesu powstawania masła i twarogu oraz sprzętów do tego wykorzystywanych
– omawianie pozyskiwania miodu, pokaz sprzętu pasiecznego i ciekawostki z życia pszczół
Praktyka:
– próby młócenia cepami
– mielenie zboża na żarnach i osiewanie mąki
– własnoręczne formowanie oraz wypiek podpłomyków
– zabawa na starych traktorach, wozach i maszynach
Degustacja:
– degustacja podpłomyków i chleba żytniego
– dodatki do degustacji: masło, miód, smalec z ziołami – wszystko własnej produkcji
– kawa zbożowa z mlekiem
– degustacja „do syta”
Wersja Wypasiona (+ 7 zł/os.):
Wszystko to, co w wersji Standard plus dodatkowo:
– oddzielanie śmietany od mleka
– ubijanie masła i formowanie w ćwiartki
– produkcja twarogu
– degustacja wytworzonych produktów: masła, maślanki, sera, serwatki
Podany program ramowy to propozycja wyjściowa, która może ulegać modyfikacjom według życzenia zamawiającego. Ostateczny program zawsze ustalamy indywidualnie, tak by dopasować go do oczekiwań grupy: wieku i kondycji uczestników, profilu zainteresowań klasy/szkoły, oczekiwań rodziców i nauczycieli etc.
W celu zapoznania się z możliwościami rozszerzenia lub dokonania zmian w programie zachęcamy do przeczytania zakładki „opcje dodatkowe”. Jesteśmy także otwarci na wszelkie inne, również nie wymienione przez nas pomysły i sugestie dotyczące programu imprezy.
Cena obejmuje:
– przejazd autokarem klasy lux,
– opłaty drogowe i parkingowe,
– wstęp oraz zajęcia w Chlebowej Chacie (wersja standard),
– opieka pilota przez cały czas wycieczki,
– bezpłatne miejsca dla wychowawców (1 miejsce na 15 osób) i kierownika wycieczki.
– Czantoria – wjazd i zjazd wyciągiem, wejście na szczyt
– Muzeum Ognia w Żorach
– Ognisko z kiełbaskami, pieczywem, herbatą oraz dodatkami
W celu zapoznania się z ofertą cenową oraz rezerwacji terminu wycieczki, zapraszamy do kontaktu z naszym biurem:
ORINOKO ART & TRAVEL
ul. Opawska 38 (na przeciwko E’leclerc), Racibórz,
tel. 32 740 92 00, 515 739 642
biuro@orinoko.pl